Speciaal

maart 3, 2011 § 6 reacties

Het speciaal onderwijs afschaffen omdat je vindt dat kinderen niet geëtiketteerd mogen worden, is niet alleen schijnheilig maar ook misdadig. Voor veel kinderen die moeite hebben om het tempo in het reguliere onderwijs bij te houden, is het speciaal onderwijs de enige mogelijkheid om zich gedurende  hun schooltijd nou juist nèt niet geëtikketteerd te voelen. Of zoals Dochter vanmorgen verzuchtte: ‘Ik zou willen dat er op MBO niveau ook een mogelijkheid was om speciaal onderwijs te volgen. Ik ben er zo moe van om altijd achteraan de horde te lopen en te moeten horen dat ik traag ben. Op de Meerpaal* was iedereen traag en voelde dat niet als een probleem’.

Het is een harde constatering dat je dingen niet kunt/begrijpt terwijl je zo ontzettend je best doet en het zo graag wil begrijpen. Zolang Dochter op school zit, wordt ze  geconfronteerd met de dingen die ze niet kan. Het is een monster dat constant op de loer ligt en haar steeds opnieuw aanvreet.

Doordat ze in haar eigen tempo op de Meerpaal haar MAVO-diploma heeft kunnen halen, groeide haar zelfvertrouwen. Maar nu na anderhalf jaar MBO is dat zelfvertrouwen gereduceerd tot een vliesdun schild. Haar woede verandert in wanhoop. En ze voelt zich heel erg geëtikketeerd.

– wordt vervolgd-

* Meerpaal = Een school voor het voortgezet onderwijs waar kinderen met een leer en/of gedragsprobleem in 5 jaar tijd hun VMBO-tl diploma kunnen halen. Een school waarvan er naar mijn mening te weinig van zijn in Nederland.
Advertenties

Getagd: , , , ,

§ 6 Reacties op Speciaal

 • kuifje simon schreef:

  Triest voor dochter en pijn als het zo dichtbij komt.
  En de regering: die houdt alleen van snelle beta’s (zonder problemen uiteraard).
  simongroet

 • martin schreef:

  Het is keiharde rechtse politiek. Er is genoeg goed opgeleid volk. Dus waarom zou je dat uit de algemene middelen betalen. Hoe vaak ik gisteren niet hoorde weg met de betutteling, mensen moeten zichzelf kunnen ontwikkelen. Het klinkt zo mooi.

 • Yvonne schreef:

  eens en het hele scholensysteem moet op de schop, vind ik

 • blewbird schreef:

  Ja, als je ook maar een streep afwijkt liggen de etiketjes op de loer. Laat ze eens kijken naar wat kinderen wel kunnen en leuk vinden. Benieuwd naar je vervolg en sterkte met Dochter!

 • Glaswerk schreef:

  Het onderwijs in een uniform keurslijf persen werkt van twee kanten contra-productief en misschien zelfs wel
  frustrerend.

  Enerzijds om de reden die jij in deze bijdrage goed verwoordt en anderzijds omdat het voor de docenten ook niet te doen is om met alle niveauverschillen in de klas rekening te houden.

 • Lasja schreef:

  Kuif, snelle beta’s…brrrrr

  Martin, er wordt al zo lang niet meer betutteld…zeggen dat er niet betutteld mag worden is de betutteling te top

  Yvonne, jaaaa en dan nemen we deze regering elijk maar even mee

  blew, het is soms zo’n ongelijke strijd voor haar

  glaswerk, ook daarin heb je gelijk: in klassen van 30 kinderen kun je als docent gewoonweg niet de ruimte/tijd vinden om kinderen die dat nodig hebben extra aandacht te geven…ik spreek uit ervaring 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Speciaal voor zeeschuim.

Meta

%d bloggers liken dit: